Kategorier
Bolig & Have

Topdressing til græsplæne

Hvis din græsplæne har nogle ujævnheder, med huller på måske et par centimeter og græsset måske også er lidt sparsomt nogle steder, og der kan også være lidt ukrudt. Så kan topdressing til græsplæne være en rigtig god måde på at reetablere din græsplæne på. Man kan også bruge topdressing til bekæmpelse af mos og skadedyr.

Ved at bruge en topdressing til græsplænen, kan du opnå et flot og naturlig græsplæne i mange år frem. Man kan også med fordel bruge topdressing med nogle års mellemrum for at beholde græsplænen i topform.

Hvad er topdressing egentligt?

Topdressing består hovedsageligt af 2 ingredienser, en god muldjord eller fin kompostjord og sand. Ofte i blandingsforholdet 2 dele jord og 1 del sand. Det er denne kombination, som kan gøre mirakler for din græsplæne.

Topdressing skal være fin, og gerne fri for grene og sten, dog kan det iike helt undgås at der forefindes lidt småsten eller grene i blandingen, disse er dog altid under 5 mm. Er man i tvivl om hvor fin topdressingen er, så spørg i butikken eller webshoppen – hvordan den er sorteret.

Sådan bruger du topdressing til græsplænen

Topdressing benyttes når din græsplæne er i god vækst. Forår (gerne i april-maj måned). Når du ikke at gøre det i april-maj, så kan du også gøre det i juni-juli måned. Det er bedre at give topdressing end slet ikke at gøre noget.

Følg disse trin, når du bruger topdressing:

  1. Slå din græsplæne på lavt trin, gerne omkring 3,5 cm.
  2. Luft græsplænen med enten en rive, vertikalskærer/plænelufter. Dette giver luft til græsplænen og løsner overfladen.
  3. Løsnet mos og løv fjernes efter man har luftet græsplænen.
  4. Så de nye græsfrø, gerne før man ligger topdressing ud på plænen. Det hjælper med at plænen bliver ekstra tæt og pæn.
  5. Når trin 1-4 er gjort, så er det tid til at ligge topdressing på plænen. Topdressing spredes i et lag på 5-8 mm. Udspredningen kan gøres på flere måde, bl.a. med en skovl, hvorefter man river. Det er vigtigt ikke at lægge mere end 8-10 mm. på, da topdressing så bliver for tykt.

Køb af Topdressing

Skal man bruge større mængder topdressing, så kan det klart anbefales at købe en Topdressing Bigbag, f.eks. fra en netbutik. Det er nemt og billigt, og Bigbag´en bliver leveret lige til adressen. Hvis man gerne vil gå skridtet videre, så kan man også selv lave sin egen topdressing til græsplænen.

Du vil kunne finde nogle guides til dette på nettet. Dog vil der også være en del arbejde forbundet med at lave sin egen topdressing, og det vil nok kun kunne betale sig, hvis du har din egen fine kompost (fra haven) og sand til rådighed i gode mængder. Da der hurtigt vil gå tid og penge til at købe jord og sand for – med mindre du kun skal bruge en lille smule til udbedringer i græsplænen.

Håber at denne korte guide har hjulpet dig på vej med en pænere græsplæne med hjælp af topdressing.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *