Kategorier
Bolig & Have How to - Guide

Overfladebehandling af trægulv

Har du et ældre trægulv, der trænger til en Gulvafslibning eller lige har fået en – Så skal du tænke på hvilken overfladebehandling/gulvbehandling trægulvet skal have. Ofte kan du snakke med din Gulvmand omkring dette valg, men for at kæde dig bedre på, da gennemgår vi her de mest andvendte overfladebehandlinger.

 

Ludbehandling af trægulv

Har du et nyt eller ny slebet, lyst trægulv, og ønsker du, at gulvet skal bevare sit lyse udseende, da skal gulvet ludbehandles. Luden hæmmer træets naturlige gulning.

Vær opmærksom på, at der er forskel på nåletræs-lud, som anvendes på fyr, gran og løvtræslud, der bruges på lyse gulve af hårdt træ såsom bøg. Mørke træsorter som mahogni og teak må ikke ludbehandles.

Ludbehandlingen kan ikke stå alene som overfladebehandling. Den er alene en forbehandling inden sæbe- eller oliebehandling.

 

Sæbebehandling af trægulv

Har du et gammelt trægulv, eventuelt med spor af ormehuller og rustikke brædder, er sæbebehandling en rigtig fin løsning. Det giver en flot og naturlig overflade.

Rigtigt udført er sæbebehandlingen forholdsvis modstandsdygtig, men kræver dog vask oftere end olie- eller lakbehandlede trægulve, og er heller ikke så solid som olie og lak.

Du kan enten vælge en natursæbe – hvis du har ludbehandlet gulvet, vil det i så fald gulne lidt – eller du kan bruge en speciel sæbe, tilsat hvidt pigment, som fremhæver og bevare det hvidskurede look. De forskellige typer sæbe kan købes hos farvehandlere, byggemarkeder og i velassorterede supermarkeder eller ved en Gulvmand.

Fordelen ved et trægulv med der er sæbebehandlet, er hvis du eksempelvis taber en tung genstand og laver et hak i gulvet, da kan man oftest ordne hullet ved at mætte det med vand (sæbevand), og gulvet rejser sig igen.

 

Oliebehandling af trægulv

Vil du behandle dit trægulv med olie, så skal du bruge hærdende olie. Hærdende olie er tilsat en hærder, som får olien til ret hurtigt at tørre op med en hård og slidstærk overflade. Hærdende olie kan fås med- og uden hvidpigmentering.

Den hvidpigmenterede olie bruges på ludbehandlede lyse træsorter, når du ønsker at forstærke det hvide look. Oliebehandling giver en flot silkemat overflade, der er relativt modstandsdygtig over for smuds og slid.

Oliebehandlingen giver ikke så stærk en overflade som lak, men den er nemmere at friske op på de områder af gulvet, hvor der bliver meget slidt, f.eks. i gangarealer og rundt om spisebordet. Tag en snak med forhandleren eller din lokale gulvmand, så er du sikker på, at du får den rigtige olie til netop dit gulv, dvs. træsort og gulvtype.

 

Lakering af trægulv

Lak giver en meget slidstærk overflade i mat, halvblank eller blank look, som er nem at holde ren. Vedligeholdelse med nye lag lak skal ske, inden det gamle lak-lag slides igennem. Et lakeret trægulv kan normalt holde i mange år, inden det er nødvendigt at genbehandle.

Hvor mange år afhænger af sliddet, og hvilken type lak som er anvendt. Er du i tvivl så kontakt et gulvafslibnings firma. Et lakeret gulv er temmelig modstandsdygtigt over for tilsmudsning og fugt, men vand og spildte væsker bør dog altid tørres væk.

Der er flere slags lak at vælge imellem, både vandbaserede og med opløsningsmidler. De vandbaserede lakker er velegnede til gulve, der udsættes for almindeligt slid, og de har den fordel, at de gulner mindre end andre lak-typer, samtidig med at de er ufarlige at påføre.

Lakker, der er baseret på sprit eller cellulose giver en meget slidstærk overflade med en gylden glød. Disse lakker er egnet til gulve med megen trafik og eksempelvis på trappetrin. Disse lakker kræver dog god ventilation og sikkerhedsforanstaltninger som åndedrætsværn og handsker ved behandling. Det anbefales derfor at man kontakter en fagmand til dette.

 

Håber denne guide har hjulpet dig med dit valg af overfladebehandling til dit gamle gulv, eller ved dit valg af nyt gulv. Hvis du har spørgsmål vedrørende gulvafslibning eller du søge gulvafslibnings priser, så kontakt en fagmand (gulvmand).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *