Kategorier
Penge & Økonomi Samfund & Politik

360 millioner kroner til vuggestuer og børnehaver går til alt andet end flere voksne

Store millionbeløb kommer til at gå til papirarbejde, forsikringer, it-systemer og efteruddannelse, når aftalen om minimumsnormeringer skal gennemføres.

Regeringen indgik i december en aftale med SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet, som skal sikre flere voksne i børnehaver og vuggestuer.

Partierne afsætter allerede i år 800 millioner kroner til mere pædagogisk personale. Det beløb stiger til 1,8 milliarder kroner i 2024, hvor minimumsnormeringer bliver et lovkrav.

Hele 20% kommer til at gå til administration

Men helt op til 20 procent af pengene kommer ikke til at gå til flere voksne på stuerne, men til alle mulige andre omkostninger. Det svarer til 160 millioner i år og op til 360 millioner, når aftalen er fuldt indfaset.

Det er et beløb, som vækker forargelse hos Jacob Mark, børneordfører for SF.

– For mig at se er det nogle skrivebordsryttere, der sidder og beslutter, at 20 procent af de penge, der skulle bruges på mere pædagogisk personale til børnene, skal bruges på administration, siger Jacob Mark.

Årelang praksis for 20 procent

Det er Kommunernes Landsforening (KL), som står fast på de 20 procent til andre omkostninger end løn.

Socialdemokraten Jacob Bundsgaard er borgmester i Aarhus og formand for KL. Han mener, det giver god mening at sætte 360 millioner kroner af til andet end pædagogløn.

– Det koster noget at have medarbejdere. Vi skal have råd til at betale husleje, forsikringer, til at lave godt arbejdsmiljø, lønsystemer og til efter- og videreuddannelse. Der er ingen, der har et ønske om at bruge flere penge på de her forskellige elementer end højst nødvendigt. Men man kan ikke indføre minimumsnormeringer, og så ikke også betale for den del. Det er en årelang praksis, at det er 20 procent, siger Jacob Bundsgaard.

Som en del af aftalen fra december skulle Børne- og Undervisningsministeriet forsøge at få de øvrige omkostninger ned på 15 procent. Det har i første omgang ikke været muligt, og derfor har kommunerne i 2021 mulighed for at bruge 20 procent til andet end lønudgifter.

– Det er tæt på en skandale, at Kommunernes Landsforening insisterer på, at 20 procent af de penge, som bliver afsat fra Christiansborg til at ansætte mere pædagogisk personale, skal bruges til administration.

Tror du ikke, at KL ved mere end dig om, hvad det koster at have folk ansat i kommunerne?

– Noget af det, der har udhulet vores velfærd allermest, er, at man insisterer på at bruge rigtig mange penge på administration, på projekter, og på ting som børn og unge ikke kan mærke. Der er brug for at der bliver taget et opgør med det her.

Bureaukrati af den værste skuffe

Vi har adspurgt folk på gaden om hvad de tænker om dette:

“Det er jo bureaukrati af den værste skuffe, når man bare siger 20% skal gå til administration.”

“Hvis man i en almindelig virksomhed skulle ansætte 8 mand mere, så skal man jo ikke også ansætte 2 ekstra bogholdere eller administrative medarbejdere for at håndtere de ekstra ansættelser. De her penge skulle gå til børnene, til flere pædagoger – og ikke kommunens administration. Det er forkasteligt.”

“Man burde tage et generelt opgør mod hvordan skatteydernes penge bliver brugt generelt i det offentlige system, regionerne og kommunalt. Alt for store beløb bliver brugt hensynsløst fordi rammerne er sat på en bestemt måde i forhold til forbrug, bl.a. vist meget godt med de 20%.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *