Kategorier
Samfund & Politik

EU gør det sværere at snuppe biler efter vanvidskørsel

Det bliver sværere for politiet at konfiskere og sælge biler brugt til vanvidskørsel, end regeringen havde håbet på.

For regeringen kan ikke konfiskere køretøjer fra vanvidsbilister, der har lejet, lånt eller leaset dem, hvis den, de har lånt bilen af, har handlet i god tro. Det slår en EU-dom fra 14. januar fast.

Af dommen fremgår det, at det vil være et “uforholdsmæssigt og uantageligt indgreb”, såfremt tredjemanden har handlet i god tro.

Det går stik imod regeringens ambitioner om at give myndighederne lettere spil til at konfiskere og sælge bilen, såfremt den bliver brugt til vanvidskørsel. Forslaget er imidlertid blevet mødt af kritik fra leasingbranchen, Dansk Industri og bilejernes organisation, FDM.

De har advaret om, at det kunne ramme helt uskyldige bilejere og leasingselskaber, der tilfældigvis har lånt deres bil ud til en person, der så bliver taget i at køre alt for stærkt.

Glad bilbranche

Nu fremsætter regeringen så et ændringsforslag, så det bliver skrevet ind i loven, at bilerne ikke kan konfiskeres, hvis den, der har udlånt den, ikke har haft “mulighed for at kunne vide, at køretøjet ville blive anvendt” til vanvidskørsel.

Det glæder Dennis Lange, der er juridisk chefkonsulent i FDM.

– Det er rigtig positivt, at ændringsforslaget går ind og retter op på det, som vi og rigtig mange andre har påpeget som et stort problem – nemlig, at man oprindeligt ville konfiskere tredjemands bil. Vel at mærke en tredjemand, som ikke havde nogen chance for at vide, at den pågældende fører endte med at lave vanvidskørsel.

– Vi er selvfølgelig glade for, at EU-retten bakker vores synspunkt op.

Bliver det ikke svært at tage vanvidsbilisternes biler nu, hvor det her instrument ikke er i værktøjskassen?

– Nej, man kan jo stadig konfiskere biler fra vanvidsbilister. Det var faktisk ikke det, man ville her. Man ville konfiskere biler fra alle andre end vanvidsbilisten. Men hvis vanvidsbilisten ejer sin bil selv, eller ejeren ved, at vanvidsbilisten nok kommer til at gøre det igen, så kan man stadig uden videre konfiskere bilen.

Politiet vil gerne konfiskere flere biler

Christian Brandt, der er direktør i brancheforeningen Leasing og Finans, er også en af dem, der har kritiseret regeringens planer. Han er i dag en glad mand.

– Vi glæder os over, at det nu ser ud til, vi opnår et resultat, som alle kan være tilfredse med. Det helt afgørende er, at bilen bliver taget fra vanvidsbilisten med det samme, men der også bliver en rimelig balance, hvis ejeren af bilen ikke vidste eller burde vide, at udlånet kunne føre til vanvidsbilisme, siger han.

Netop muligheden for at konfiskere bilerne har politiet efterspurgt. I dag kan det ikke lade sig gøre, hvis ikke føreren selv ejer bilen – og det gør vanvidsbilisterne sjældent. De har som regel leaset eller lånt bilen. Men det bliver altså kun nemmere i fremtiden, hvis udlåneren af bilen har handlet i ond tro eller burde have vidst, at den, der låner bilen, tidligere har kørt vanvidskørsel.

Han skriver i et skriftligt svar sent fredag aften, at ændringsforslaget er en konsekvens af EU-dommen, men at regeringen fortsat ønsker at bilerne som udgangspunkt skal beslaglægges.

– Efter fremsættelsen af lovforslaget har EU-Domstolen afsagt en dom om såkaldt tredjemandskonfiskation. Det har givet anledning til et ændringsforslag, som er blevet oversendt til Transportudvalget i dag, men det ændrer ikke ved, at der med lovforslaget som udgangspunkt skal ske beslaglæggelse og konfiskation, hvis det vedtages, skriver ministeren.

Kilde: DR

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *