Kategorier
Fritid, Hobby & Rejser How to - Guide

Gode grunde til at rengøre dit sportsudstyr, og hvordan du gør det

Når du træner regelmæssigt, bliver dit sportsudstyr- uanset typen- mere eller mindre synligt beskidt. Derfor er det vigtigt, at du rengør det ofte, og du gør det rigtigt.

Behøver man virkelig at rengøre sit fitnessudstyr? Når man kommer ind i fitnesscentret, hænger der ofte skilte over det hele om, at man skal huske at rengøre udstyret efter brug. Nogle tænker måske, at det er en smule overdrevet, men der er faktisk en række gode grunde til, at man rengør både sit personlige træningsudstyr samt det, man låner i træningscentret. Det er godt for både dit eget helbred og udstyrets levetid.

Den mest indlysende grund til at holde udstyret rent er af sanitetsårsager. Sved og varme giver grobund for bakterier, og det er også – og måske endda især – tilfældet i et hjemmestudie, hvor der ikke er ordentlige udluftningskanaler. Selvom du er den eneste, der bruger dine fitnessredskaber, kan du stadig slæbe bakterier med udefra, som kan sætte sig på udstyret. Så hvis man ikke renser udstyret ordentligt, kan det også være et hyggeligt tilholdssted for udefrakommende beboere.

Fitness Center

Kilde: Fitness Center at Crowne Plaza Hollywood” (CC BY-SA 2.0) af Crowne Plaza Hollywood Beach Hotel

Digitalt udstyr er fintfølende

I dag følger der digitalt udstyr som apps, trackere osv. med til de fleste fitnessmaskiner. Den spanske fodboldspiller, Adama Traoré Diarra, der spiller for den engelske Premier League klub Wolverhampton Wanderers, som bookmakerne giver sports betting odds 6.00 for at ende blandt de fire bedste, er stor fan af de såkaldt GPS-veste. Han gik på få måneder fra at være spinkel til at være blandt ligaens mest veltrænede, og det skyldtes ifølge ham selv udelukkende brug af GPS-veste. Vestene registrerer via en app hver eneste bevægelse, spilleren foretager sig, og efterfølgende kommer den med vejledning til forbedring og restitution. Men som man kan forestille sig, bliver en vest, som bruges på så ofte og på så højt et niveau hurtigt tilsmudset af sved og skidt. Det kan have betydning for de følsomme sensorer, der registrerer spillerens bevægelser, så de med tiden bliver dårligere og måske endda mere upræcise. Det samme gælder også for eksternt udstyr som hjertemonitorer, der sidder på fitnessmaskiners håndtag, der med tiden bliver fedtet af snavs og fedt fra vores hænder. Så hvis man vil have en korrekt måling, er det vigtigt at rengøre udstyret jævnligt. Sidst, men ikke mindst, bliver udstyret ødelagt af sved, som består af vand og salt, og derfor langsomt nedbryder metallet i maskinerne, hvilket er endnu en grund til at holde det dyre udstyr vedlige.

Hvordan rengør man sit fitnessudstyr?

Fitnessmaskiner bør rengøres dagligt med en våd klud, når du har brugt det. Rengør alle overflader og vær særligt omhyggelig de steder, hvor du har svedt. Hver uge til hver anden uge bør du foretage en mere grundig rengøring med vand og sæbe, hvor du også kommer ind i hjørner og kroge. Elektronisk trackerudstyr bør ikke komme i nærheden af vand, men kan i stedet afsprittes med lidt håndsprit og en tør klud. Til sidst skal du huske at støvsuge rundt om udstyret, så der ikke sætter sig støv og snavs i det.

 

Udvalgt billede kilde: “Weight Training Crossfit Fitness Models” (CC BY 2.0) af ThoroughlyReviewed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *